Siirry pääsisältöön

Klassiset muropikkuleivät

Klassiset muropikkuleivät eri variaatioina herättää ainakin itsellä muistot ja mielikuvan perinteisiä herkkuja notkuvasta suomalaisesta juhlapöydästä.

Alla olevat ohjeet pohjautuvat mummuni reseptivihkojen ohjeisiin.


Herrasväen pikkuleivät
200g voita                                                   
1dl sokeria
3dl vehnäjauhoja
1dl perunajauhoja/Maizenaa
1tl vaniljasokeria

vadelmahilloa
erittäin hienoa sokeria                                       

Lusikkaleivät


200g voita
1,5dl sokeria
2tl vaniljasokeria
4,5dl vehnäjauhoja
1tl soodaa

vadelmahilloa
erittäin hienoa sokeria


Hanna-tädin pikkuleivät
200g voita
2dl kermaa
3dl sokeria
1,5tl leivinjauhetta
5,5dl vehnäjauhoja
3dl perunajauhoja/maizenaa


Kaneliässät
200g voita
2dl sokeria
2 munaa
2tl leivinjauhetta
5dl vehnäjauhoa

3tl kanelia
3rkl sokeria

Murotaikinan valmistuksen perusperiaatteet
Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi ja lisää joukkoon munat. Sekoita vehnäjauhoihin leivinjauhe/sooda/vaniljasokeri ja lisää seos voi-sokeri-vaahtoon. Anna taikinan jähmettyä viileässä, jotta leipominen olisi helpompaa.

Näin valmistat: 
Herrasväenleivät: Ota levyksi kaulitusta taikinasta muotilla pyöreitä kakkusia. Paista 175-200 C noin 10-15 min ajan. Anna pikkuleipien jäähtyä, sivele hillo tai marmeladi pikkuleivän sisäpuolelle ja paina yhteen toisen pikkuleivän kanssa. Pyörittele erikoishienossa sokerissa.

Lusikkaleivät:Sulata voi kattilassa ja anna sen kiehua miedolla lämmöllä kymmenisen minuuttia. Sekoita sokeri voisulaan ja anna jäähtyä. Lisää jauho-sooda-seos ja sekoita. Muotoile lusikkaleivät painamalla taikinamassa lusikkaan. Paista 175-200 C noin 10-12 minuutin ajan. Anna jäähtyä, sivele pikkuleipien sisäpuolelle hillo/marmeladi ja paina yhteen toisen pikkuleivän kanssa. Pyörittele erikoishienossa sokerissa.

Hanna-tädin pikkuleivät: Pyörittele taikinasta pikkuisia palloja, aseta uunipellille ja paista 200 C noin 10 minuutin ajan.

Kaneliässät: Leivo taikinasta tanko ja leikkaa siitä 8cm pitkiä tankoja. Kierittele sokeri-kanelissa. Paista 200 C noin 10-12 minuuttia.


Nautinnollisia kahvihetkiä! 










Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kylmäsavulohitäytteiset vohvelit

Hyvää kansainvälistä vohvelipäivää! Tänään 25.3. vietetään tätä hauskaa teemapäivää, joka on saanut alkunsa Ruotsista, jossa sitä on vietetty jo yli sadan vuoden ajan. Lapsiperheessä vohveleita tulee paistettua aina silloin tällöin ja useimmiten täytteet ovat makeita. Päätinkin tehdä vähän aikuisempaan makuun sopivia suolaisia vohveleita raikkaan, tuorejuustopohjaisen kylmäsavulohitäytteen kera. Vohvelit 3 munaa 1 purkki rahkaa 1/4tl suolaa 3 1/2dl vehnäjauhoja 2tl leivinjauhetta 2dl maitoa 1dl voisulaa Tee näin:  Notkista rahka. Sekoita munat ja maito sekaisin ja lisää se notkistettuun rahkaan. Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe sekaisin ja kaada ne rahka-muna-maito-seoksen joukkoon. Lisää viimeisenä sula voi. Anna turvota noin 30 minuuttia. Paista vohveliraudalla kauniin ruskeiksi. Älä peitä, jos haluat, että vohvelit säilyvät rapsakkoina. Kylmäsavulohitäyte noin 150-200g kylmäsavulohta rasiallinen maustamatonta tuorejuustoa 1 purkki kermaviiliä 1

Vadelmainen leivos ystävälle

Mikä onkaan mukavin tapa ilahduttaa ystävää kuin herkullinen leivos ja kupillinen hyvää kahvia. Tässä vaaleanpunaisessa leivoksessa maistuvat vadelma, valkosuklaa ja täyteläisen suklainen brownie. Leivoksen kruunaa kauniin kiiltävä kuorrute ja suklaakoriste. Valkosuklaa-vadelmaleivos, 5kpl Vadelmamousse 2,5 kpl liivatelehteä 150g vadelmia 2dl kermaa 100g tuorejuustoa 1,25dl sokeria 0,5tl vaniljasokeria  Browniepohja 100g tummaa suklaata 100g voita 1dl sokeria 0,5tl vaniljasokeria 2 munaa 1dl vehnäjauhoja pari ruokalusikallista kaakaojauhetta(Fazer tms.)            Kiiltävä kuorrute (mirror glaze) 3,5 liivatelehteä 2,5rkl vettä 0,75dl sokeria reilu 0,5dl glukoosisiirappia 100g valkosuklaata reilu 0,5dl kondensoitua maitoa  Tee näin Vadelmamousse:  Liota liivatteet kylmässä vedessä. Soseuta vadelmat (kuumenna ulkomaalaiset!) ja purista sose siivilän läpi. Notkista tuorejuusto ja lisää tuorejuustoon vadelmasose. Vatkaa kerma vaahdoksi.