En miellä itseäni intohimoiseksi jouluihmiseksi, joka alkaisi suunnittelemaan joulua hyvissä ajoin ja tunnelmoisi joululauluilla jo marraskuussa. Sen sijaan ruoka ja joululeivonnaisten tuoksu herättävät jopa sen kadonneen joulufiiliksen näin pimeyden ja lumettomuuden keskellä.
Leivonnaisista marenki-sitruuna-piiras on ollut pitkään suuri suosikkini. Päätin soveltaa reseptiä ja muokata siitä talveen ja jouluun sopivan version.
Rommiluumu-marenkipiiras
Pohja
3dl vehnäjauhoja
2rkl sokeria
175g voita
1/2dl vettä
Luumuhilloke
500g tuoreita luumuja
149g sokeria
0,5dl rommia
2rkl vettä
kanelitanko
Vaniljakastike
2,5dl maitoa
1 keltuainen
1rkl maizenaa
1rkl sokeria
2tl vaniljasokeria
Italialainen marenki
3 valkuaista
2,5dl sokeria
0,5dl vettä
Näin valmistat:
Pohjan: Sekoita voihin vehnäjauho ja sokeri. Aja yleiskoneella tai nypi käsin muruksi ja lisää viimeisenä vesi.
Luumuhillokkeen: Paloittele luumut, poista kivet ja laita luumut kattilaan. Mittaa päälle sokeri ja vesi sekä kanelitanko. Anna kiehua parinkymmenen minuutin ajan ja lisää rommi ja kiehauta alkoholi pois. Anna jäähtyä.
Vaniljakastike: Mittaa ainekset kattilaan (ei vaniljasokeria) ja keitä kastike kokoon. Lisää viimeisenä vaniljasokeri.
Italialainen marenki: Vatkaa kolmesta valkuaisesta erittäin kova vaahto. Kuumenna sokeri-vesi-seos 120 asteiseksi (elektroninen paistomittari on tähän tarkoitukseen bueno). Lisää valkuaisvaahtoon kuuma sokeri-vesi-seos koko ajan vatkaten. Jäähdytä huoneenlämpöiseksi.
Kokoa täytteet pohjan päälle kuvien mukaisesti. Saat kauniin värin marenkiin joko butaanipolttimella tai uunin grillivastuksella. Varo kuitenkin polttamasta marengin huippuja, kuten minulle kävi!
Testasin tuoreiden luumujen sijaan myös kuivattuja ja maku oli myös erittäin hyvä. Kuivattuihin luumuihin ei juurikaan tarvitse lisätä sokeria, vettä tosin pitää käyttää hieman enemmän kuin tuoreiden kanssa.
Täytteen makeutta ja rommisuutta saa säädelty sokerin ja rommin määrää muuttamalla. Tällä ohjeella tulee varsin makoisia herkkupaloja!
Leivonnaisista marenki-sitruuna-piiras on ollut pitkään suuri suosikkini. Päätin soveltaa reseptiä ja muokata siitä talveen ja jouluun sopivan version.
Rommiluumu-marenkipiiras
Pohja
3dl vehnäjauhoja
2rkl sokeria
175g voita
1/2dl vettä
Luumuhilloke
500g tuoreita luumuja
149g sokeria
0,5dl rommia
2rkl vettä
kanelitanko
Vaniljakastike
2,5dl maitoa
1 keltuainen
1rkl maizenaa
1rkl sokeria
2tl vaniljasokeria
Italialainen marenki
3 valkuaista
2,5dl sokeria
0,5dl vettä
Näin valmistat:
Pohjan: Sekoita voihin vehnäjauho ja sokeri. Aja yleiskoneella tai nypi käsin muruksi ja lisää viimeisenä vesi.
Luumuhillokkeen: Paloittele luumut, poista kivet ja laita luumut kattilaan. Mittaa päälle sokeri ja vesi sekä kanelitanko. Anna kiehua parinkymmenen minuutin ajan ja lisää rommi ja kiehauta alkoholi pois. Anna jäähtyä.
Vaniljakastike: Mittaa ainekset kattilaan (ei vaniljasokeria) ja keitä kastike kokoon. Lisää viimeisenä vaniljasokeri.
Italialainen marenki: Vatkaa kolmesta valkuaisesta erittäin kova vaahto. Kuumenna sokeri-vesi-seos 120 asteiseksi (elektroninen paistomittari on tähän tarkoitukseen bueno). Lisää valkuaisvaahtoon kuuma sokeri-vesi-seos koko ajan vatkaten. Jäähdytä huoneenlämpöiseksi.
Kokoa täytteet pohjan päälle kuvien mukaisesti. Saat kauniin värin marenkiin joko butaanipolttimella tai uunin grillivastuksella. Varo kuitenkin polttamasta marengin huippuja, kuten minulle kävi!
Testasin tuoreiden luumujen sijaan myös kuivattuja ja maku oli myös erittäin hyvä. Kuivattuihin luumuihin ei juurikaan tarvitse lisätä sokeria, vettä tosin pitää käyttää hieman enemmän kuin tuoreiden kanssa.
Täytteen makeutta ja rommisuutta saa säädelty sokerin ja rommin määrää muuttamalla. Tällä ohjeella tulee varsin makoisia herkkupaloja!
Kommentit
Lähetä kommentti